top of page

KÖLDKRAMP

Uppdaterat: 4 dec. 2023

Film på när Nisse får köldkramp i framtassarna.


Snön ligger nu vit på marken och minusgraderna har varit ihållande under ett par dagar och ser ut att vara här för att stanna, i alla fall i ytterligare några dagar. Nisse drabbas väldigt lätt av köldkramp när det blir kallt och snö utomhus. Enzo däremot verkar inte påverkad alls. Hur reagerar din(a) hund(ar)?


Köldkramp är vanligt bland våra hundar

När vinterkylan kommer med sina låga temperaturer kan det vara viktigt att kasta ett extra öga på våra hundar under utevistelser, då de kan drabbas av köldkramp. Ett vanligt tecken på köldkramp är att den lyfter på en eller flera tassar. Kan även upplevas som att hunden "frusit fast" eller att den stannar på promenaderna. Får hunden kramp i flera tassar samtidigt kan den sätta sig ner eller ramla omkull.


När en hund blir kall fokuserar den värmen till de väsentliga organen så som hjärta, lungor och hjärna. Så att dessa organ ska fortsätta fungera normalt. Känner vi på hunden, speciellt i ljumskarna eller armhålorna, känner vi att hunden är väldigt varm just här. De utstickande kroppsdelarna, så som öron, svans och tassar är inte lika prioriterat att hålla varma och blir alltså kallare än övriga kroppen. Detta för att blodcirkulationen fokuseras kring de prioriterade organen. Sjunker hundens kroppstemperatur med 2 grader i benen/tassarna får den köldkramp. Denna typ av kramp gör ej ont hos hunden. Att hunden får köldkramp är ett sätt för hunden att värma en tass i taget. En tass krampar ihop och dras upp mot armhålan/ljumsken för att värmas upp av den alstrande värmen från dessa områden. När en tass är uppvärmd byter hunden tass. Detta sker ej medvetet, utan det sker för att hunden ska kunna gå vidare och komma hem med en hel och frisk hjärna. Så när en hund står och lyfter på tassarna vet vi att den är kall om benen/tassarna.


Vad ska jag göra om min hund drabbas av köldkramp? Om din hund är påverkad av kylan kan det hjälpa att sätta på hunden ett värmande täcke som skyddar hela ryggen. Det ska gärna täcka en del av magen, gå ner en bit över låren och bogen. Om hunden drabbas av köldkramp kan du massera tassarna försiktigt, lägg tassen i din hand och kläm försiktigt på den upprepade gånger, och på detta sätt värma upp dem. Har du en liten hund kan du lyfta upp den, stoppa den innanför jackan och bära den en bit. Drabbas din hund av köldkramp upprepade gånger är det en god idé att nöja sig med flera korta promenader och aktivera hunden inomhus i stället.


Kan jag förebygga köldkramp hos min hund?

Har din hund problem med återkommande köldkramper under vintern kan det undvikas genom att bland annat använda hundskor utomhus samt flera korta promenader och fokus på aktivering inomhus.REFERENSER:

Firstvet, uppdaterad 2023

Ingrid Tapper, Etiolog, Hundpodden - Vår Bästa Vän, 2020

Linnéa Kjellén, Försäkringsexpert på Trygg-Hansa, 2022

Patrik Olsson, Hundexpert på Agria, 2021

4 visningar0 kommentarer

留言


bottom of page